We krijgen regelmatig de vraag wat nou goede investeringen zijn om te doen vóórdat de woning in de verkoop gaat.
Welke “verbeteringen” kun je aan de waarde van je woning toevoegen?
Welke investeringen maken je woning duurder?
Het antwoord is per woning verschillend.

Heb je een vrij jonge woning en ga je een nieuwe keuken of badkamer plaatsen, dan zal de investering die je doet niet per se terug te zien zijn in de woningwaarde. Potentiële kopers vinden die hoogglans keuken misschien helemaal niet mooi en willen toch een nieuwe keuken plaatsen naar smaak. Bij oudere woningen met een gedateerde keuken/badkamer en oude leidingen ligt dit weer anders.

Zichtbare gebreken, zoals bijvoorbeeld beschadigingen aan de vloer of muur zijn wel verstandig om op te knappen. Smaak is 1 ding, maar als kijkers meteen zien welke zaken opgeknapt “moeten” worden, haken ze sneller af. Een potentiële koper is bereid om meer te betalen voor een fris en goed onderhouden huis.
Zeker als de rest van de woning “instapklaar” is zit een potentiële koper niet persé te wachten op bijvoorbeeld het vervangen van een vloer, dat kan namelijk nog best een grote klus zijn.
Ons advies bij zichtbare gebreken is dan ook meestal om deze op te (laten) knappen voordat je woning in de verkoop gaat. Het kan namelijk zomaar het verschil maken in prijs en doorlooptijd van de verkoop.

Het creëren van extra woonruimte, zoals een uitbouw, de garage betrekken bij de woning of de zolder verbouwen tot extra slaapkamer, kan een groot pluspunt zijn. Maar de garage juist behouden als garage kan echter ook een pluspunt zijn voor bijvoorbeeld de klusser. Dit is veelal afhankelijk van wat je woning waard is en wat vergelijkbare woningen te bieden hebben.

En hoe zit het met duurzaamheid, zoals het plaatsen van zonnepanelen of extra isolatie? Niet alleen is dit goed voor het milieu, het zorgt ook voor lagere maandlasten èn een betere verkoopwaarde. Het belang van een goed energielabel wordt alleen maar groter in de toekomst, dus dit is zeker een verstandige keuze.

We komen graag bij je langs om deze vragen met je door te nemen voor jouw specifieke situatie.

verbeteringen aan je woning toevoegen